Att köpa in ny utrustning och anställa personal med specifik kompetens kan bli en dyr historia för aktörer som precis kommit in på marknaden. För redan etablerade företag kan höga kostnader också vara ett problem vid utökandet av sin verksamhet eller vid behov av väldigt specifik utrustning under en begränsad tid. Resultatet av detta blir dels en stor nyproduktion av maskiner och utrustning vilket belastar miljön, dels att det skapar problem när utrustningen inte längre behövs och står oanvänd. Innovative Materials Arena (IMA), en organisation i Linköping som stödjer forskning och företag som arbetar med innovativa material och hjälper dem att övervinna dessa utmaningar.
Om företaget
IMA, Innovative Materials Arena, är en organisation som startades 2018 med målet att stödja utveckling och kommersialisering av innovativa- och smarta material som bidrar till mer hållbara lösningar inom näringsliv, samhälle och miljö. IMA:s roll är att underlätta samarbetet mellan företag, akademin och andra aktörer för att bygga upp en samarbetskultur kring innovativa- och smarta material. Drivkraften bakom organisationen är Region Östergötland och Sankt Kors Fastighets AB, dessutom har IMA fått stöd från den europeiska regionala utvecklingsfonden till sitt arbete.
Cirkulär lösning
För att hjälpa aktörer inom området innovativa material att samarbeta och dela med sig av resurser och kompetenser har IMA skapat plattformen IMA Share. På plattformen kan företagen kan hyra ut och låna olika ämnesspecifika maskiner, och dela kompetenser och kunskap mellan varandra inom områden såsom 3D printing och liknande. I praktiken går tjänsten ut på att företag kan lägga upp annonser på olika maskiner och kompetenser som de har möjlighet att hyra- eller låna ut. Andra företag som är i behov av dessa maskiner och kompetenser, antingen på kort eller lång sikt, kan därefter kontakta ägaren av maskinen och komma överens om hur, var och hur länge maskinen/ kompetensen ska hyras ut. Uthyrningen bidrar till att maskiner, som annars skulle stå oanvända i perioder istället används hos de som behöver dem för stunden. Samtidigt som ägaren också tjänar en slant på att hyra ut sin utrustning. Plattformen IMA Share bidrar till att nyproduktionen av utrustning minskar samtidigt som användningen av redan existerande utrustning ökar. Ett koncept som spar in på resurser som krävs vid nyproduktion, men som också skapar nätverkande mellan aktörer och minskade ekonomiska trösklar för nya aktörer att komma in på marknaden av innovativa material.