Utmaningen
Sten är ett material som har använts genom årtusenden inom konstruktion för en mängd olika ändamål såsom väggar, golv och trappor. Det är mycket slitstarkt och har rätt fysiska egenskaper för att hålla i hundratals år. Att ta tillvara på möjligheterna som det här materialet ger på ett hållbart sätt och skapa det de bästa förutsättningarna för att stenen ska kunna hålla i flera hundra år är något som familjeföretaget Borghamns stenförädling arbetar med.
Om företaget
Borghamns stenförädling är ett familjeföretag, beläget i Borghamn, som grundades 1951. Företaget arbetar både med att bryta sten och att förädla det till färdiga produkter. Stensorterna som bryts inkluderar Borghamnskalksten och en av världens hårdaste marmorsorter, Kolmårdsmarmor. Av stenen tillverkas produkter såsom bänkskivor, golv- och väggplattor som kan anpassas efter kundens önskemål. Utöver detta arbetar även företaget med restaurering av gamla byggnader, däribland domkyrkan i Linköping som fick ett nytt rosettfönster i Borghamnskalksten 2021.
Cirkulär lösning
Eftersom sten är ett material som håller mycket länge är det viktigt att effektivisera produktionen, ta till vara på de biprodukter som skapas och se till att stenen produceras på ett sätt som ger den förutsättningar att hålla så länge som möjligt. På Borghamns stenförädling arbetar de aktivt med att uppnå dessa mål. Redan 2020 är företagets produktion, från brytning till färdig produkt, 100% fossilfri där elen kommer från lokala vindkraftverk och fordonen körs på förnybart bränsle.
Stenen som bryts idag på Borghamns stenförädling har en längre livslängd än den som användes förr i tiden. Kunskap och teknologiutveckling ger möjlighet att kunna välja och anpassa sten efter ändamål. När byggnader konstruerades, till exempel under medeltiden, användes den sten som gick att komma åt. Idag vet man att olika stenlager har olika egenskaper och kan därmed utnyttjas till rätt ändamål för att hålla så länge som möjligt. Den spillsten som blir kvar efter brytning och förädling, till exempel de stenar som har sprickor i sig och kantbitar som är för små att använda, används istället för att återfylla stentäkterna.
Sågarna som används i produktionen har släta sågblad och det sandblandade vattnet som sköljs över dem under processen fungerar som sågtänder. Sågsanden återanvänds tills sanden slitits ner till den grad att den inte sågar effektivt längre. De stenrester och nedsliten sågsand som finns i det slam som blir över efter produktionen kan istället användas på andra håll såsom till markberedning, ridbanor eller som motverkan till markförsurning. Detta minskar dels på mängden restprodukter som blir över efter produktionen och främjar samtidigt återbruk av restmaterialet.
Att arbeta cirkulärt och med mer hållbara metoder gör att priset för produktionen av stenprodukter blir något dyrare. Däremot är affärsmodellen fortfarande lönsam eftersom trycket på miljövänligare och cirkulära alternativ väger allt tyngre på marknaden när kunder väljer material till sina byggen.