Trädbaserade material såsom papper och kartong är ett av våra vanligaste förpackningsmaterial, och används till att paketera en mängd olika varutyper såsom livsmedelsförpackningar och hushållsartiklar. Dessa kartongförpackningar används ofta bara en gång innan de slängs. Detta skulle skapa ett enormt svinn av förpackningsmaterial om det inte vore för möjligheten till återvinning. En av de aktörer som jobbar för att sluta cirkeln för olika kartongförpackningar och öka återvinningen är Fiskeby, ett företag som ligger i utkanten av Norrköping intill Motala ström.
Om företaget
Fiskeby är en av Europas äldsta tillverkare av papper. Men deras resa till att bli inriktade på återvinning av returfiber startade redan 1953, med en ny kartongmaskin stod färdig. Idag tillverkar företaget förpackningskartong av 100% återvunnet material, som lämpar till att paketera alltifrån olika former av livsmedel, till verktyg och hushållsartiklar. I dagsläget är ca 50% av de kartongförpackningar som du kan hitta i matbutiker producerade med kartong från Fiskeby.
Den cirkulära lösningen
Den cirkulära lösningen som Fiskeby arbetar efter består av två huvudprocesser, att återvinna kartong och att tillverka nya produkter av det återvunna materialet. Under ett år kan Fiskeby ta in och återvinna 180 000 ton kartong. Återvinningen av returfibrer bidrar även till att stora skogsområden sparas in, som istället kan användas till andra ändamål än kartongtillverkning. Vid tillverkning av returfiberkartong går det dessutom åt 40% mindre energi jämfört med tillverkning av färskfiberkartong.
Förutom vanliga kartongförpackningar kan även knepigare förpackningar såsom dryckesförpackningar och andra plastbelagda förpackningar återvinnas hos Fiskeby, vilket Fiskeby i dagsläget är ensamma om att kunna i Skandinavien då de har maskiner som har möjlighet att separera plasten från kartongen. Kartongen blir sedan till ny förpackningskartong och plasten energiåtervinns tillsammans med returträflis och verksamhetsavfall. Med energiåtervinning menas att materialet förbränns för att ge el och värme, som sedan används i Fiskebys återvinningsprocess och produktion av ny kartong. På det här sättet försöker Fiskeby även sluta cirkeln för deras biprodukter och restmaterial. Även processavloppsvattnet, som är en restprodukt från kartongåtervinning och tillverkning av ny kartong, får ett nytt liv i form av den klimatneutrala biogas som bildas när vattnet renas i Fiskebys biogasanläggning.
I framtiden planerar Fiskeby även att ta fram en ny återvinningslinje där även plasten (och aluminiumet) från de plastbelagda förpackningarna ska kunna återvinnas och användas till nya ändamål, istället för att gå till energiåtervinningen. Detta eftersom återvinning av material i de flesta fall har större miljömässiga fördelar än energiåtervinning.