Detta vill vi uppnå
I projektet Cirkulär kraftsamling i Östergötland och Örebro län stärker vi förmågan hos företag, kommuner och andra stödaktörer att utveckla eller bidra till cirkulära och effektiva resursflöden. Tyngdpunkten i projektet ligger på lokal resurssamverkan och att ta vara på de restflöden av material, energi, vatten eller näringsämnen som uppstår i industriella processer och som annars hade gått till spillo.
Läs mer
Arbetet ska leda till
- utvecklade stödstrukturer för bioekonomi och resurssamverkan.
- utvecklade lokala resurssamarbeten mellan företag
- större medvetenhet, engagemang och kunskap kring cirkulära resursflöden, bioekonomi och lokal resurssamverkan
- integrering av arbetssätt kring cirkulära resursflöden och resurssamverkan i affärsmodeller och processer
Det här jobbar vi med
Cirkulär kraftsamling är ett samlingsprojekt som innefattar flera olika spår kopplat till resurssamverkan samt industriell och urban symbios. De aktiviteter som genomförs i projektet handlar främst om att utveckla samarbeten, processer, verktyg och praktiskt fungerade resursutbyten samt att höja medvetenheten och kunskapen inom området. Huvudsakliga målgrupper är små och medelstora företag samt offentliga organisationer som har en roll i omställningsarbetet.
Läs mer
- Samarbetsytor:
Vi skapar arenor och nätverk där olika aktörer och kompetenser kan träffas för att diskutera gemensamma utmaningar och lösningar. - Kunskapsdelning:
Vi arrangerar kunskapshöjande evenemang och studiebesök för att bygga medvetenhet och kompetens. - Individuell rådgivning:
Vi erbjuder företag och offentliga organisationer individuell rådgivning och processledning. - Kartläggning och analys:
Vi hjälper till att kartlägga och analysera restflöden.
Aktuellt
Visa mer
- Vätgasens förutsättningar och potential i Östra Mellansverige – 23 maj 2025
- Händelö i bioekonomins tjänst – 7 feb 2025
- Workshop om effektivare hantering av näringsrika restflöden – 28 nov 2024
- Bioekonomins potential – 14 nov 2024
- SNIUS årskonferens – 13 dec 2024
- Studiebesök på Växas grönsaksodling i gruvan i Kvarntorp – sep 2024
- Bioekonomins potential i en klimatneutral ekonomi – 18 juni 2024
- Hur ska vi öka efterfrågan på återbrukat byggmaterial? – 18 juni 2024
- E-day 2024 – 30 maj 2024
- Lunchseminarium om cirkulära företag – 18 april 2024
- Cirkulär och biobaserad ekonomi öppnar möjligheter för Östergötland – 4 april 2024
- Restvärme som resurs för hållbar livsmedelsproduktion – 28 mars 2024
Poddar
Filmer
Det här är Cirkulär kraftsamling
Kontakt
Vill du engagera dig? Har du tankar, idéer eller förslag på hur vi kan ta steg framåt i utvecklingen av det cirkulära samhället? Kontakta någon av oss i projektteamet så hjälps vi åt att förverkliga dem.

Lena Ring
Region Östergötland, Energikontoret Östergötland
Detaljer
Roll i projektet: Leder det övergripande projektarbetet med samordning av projektgruppen, planering, rapportering och uppföljning. Arbetar även operativt med de kommuner som deltar i projektet.
Kontakt:
Tel: 073-082 50 44
Skicka e-post

Milian Nelzén
Region Östergötland, Energikontoret Östergötland
Detaljer
Roll i projektet: Arbetar med att få till en cirkulär omställning inom näringslivet, stöttar kommuner och kommunala verksamheter att förstå sin roll i ett mer cirkulärt samhälle samt samarbetar med regionala och nationella aktörer. Arbetar även med investering och etablering utifrån att få till ett resurseffektivt och hållbart näringsliv.
Kontakt:
Tel: 072-4626250
Skicka e-post

Ian Hamilton
Detaljer
Roll i projektet: Projektleder industrinätverken på Händelö (Händelö Eco-Industrial Park) och i Finspång. Resurs för att driva på industriell resurssamverkan tillsammans med flera av Östergötlands medverkande kommuner och regionen.
Kontakt:
Tel: 0708-726728
Skicka e-post

Johan Rydberg
Detaljer
Roll i projektet: Deltar i arbetet med att utveckla bioekonomiområdet samt hur vi tillsammans kan skapa efterfrågan och erbjudande inom upphandling, med betoning på cirkulär upphandling.
Kontakt:
Tel: 0708-19 97 80
Skicka e-post

Christer Karlsson
Detaljer
Roll i projektet Leder arbetet på IMA. Kontaktperson, lotsare och projektriggare för företag med materialfrågor. Driver delprojektet som handlar om återbruk/återvinning av Kona Sports stand up paddling boards. Arbetar med nätverksaktiviteter såsom inspirationsföreläsningar och kunskapshöjning kring cirkulär materialanvändning.
Kontakt:
Tel: 0702-157921
Skicka e-post

Caroline Beck-Friis
Detaljer
Roll i projektet: Driver de frågor som berör delar i livsmedelskedjan och andra förnybara resurser från naturen och hur de kan effektiviseras eller cirkulera bättre. Arbetar operativt med företag, kartlägger biogena restströmmar och samverkar med andra delar av innovationsstödsystemet.
Kontakt:
Tel: 070-578 10 80
Skicka e-post

Katja Hagström

Jessica Jeppson
Region Örebro län (Energikontoret)
Detaljer
Roll i projektet: Övergripande kommunikatör. Arbetar strategiskt och operativt med kommunikationen i projektet.
Kontakt:
Tel: 019-602 60 27
Skicka e-post
Fördjupning
Industriell och urban symbios
I projektet har vi arbetat fram en verktygslåda för de som vill vara med och utveckla industriell och urban symbios på hemmaplan. Verktygslådan samlar forskning och erfarenheter från avdelningen för industriell miljöteknik på Linköpings universitet och från Chalmers Industriteknik. Här hittar du verktygslådan.
Plattform bioekonomi
Motor för regional tillväxt
Bioekonomin är en möjlig motor för regional tillväxt, där våra styrkor inom miljöteknikområdet kan leda till såväl bättre affärer som starkare attraktionskraft för Östergötland som region. Östergötland har goda förutsättningar att ta en tätposition bland regionerna i Sverige och Europa för omställningen till bioekonomi. Vi har redan utvecklad produktion av biomassa och traditionella biobaserade produkter och därtill hörande infrastruktur, logistikkedjor och kunskap. Utmaningarna handlar framför allt om att slussa innovationer och nya produkter med marknadspotential till den marknad som de hör hemma på.
Bioekonomins råvaror
Bioekonomins råvaror kommer från skogen, jordbruket, haven och sjöarna. Det finns också mycket restströmmar som uppstår vid användning och förädling av dessa råvaror, i form av exempelvis förpackningsmaterial, textilavfall, matavfall och avloppsslam. I dag går många av dessa strömmar till energiåtervinning, med undantag för förpackningar och pappersavfall som återvinns i form av returfibrer. Restströmmarnas värde kan dock uppgraderas genom förbättrad sortering och ökad återvinning.
Om Plattform bioekonomi
Plattform bioekonomi är en del av projektet Cirkulär kraftsamling. Målet med arbetet är att utveckla och etablera en samverkansplattform för bioekonomins olika värdekedjor. Syftet är att tillvarata bioekonomins möjligheter i omställningen till det cirkulära samhället.
Viktiga insatser i projektet är:
- kartläggning av aktörer i värdekedjorna
- initiera sektorsövergripande möten med relevanta aktörer
- identifiera styrkor och brister som kan ligga till grund för utvecklingsinsatser
- initiering, facilitering och genomförande av utvecklingsinsatser utifrån identifierade behov
spridning av kunskap och best practice i nätverket
Länkar och kontakt
Läs mer om det senaste eventet i plattformsarbetet i denna nyhetsartikel:
https://cleantechostergotland.se/nyheter/3735
Vill du läsa mer om bioekonomin och dess möjligheter rekommenderas följande dokument och hemsidor:
SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle
Kontakt
Vill du som verksam inom privat/offentlig sektor eller akademin vara med i utvecklingsarbetet, eller har förslag på områden som kan vara aktuella för att utveckla bioekonomin i Östergötland, välkommen att kontakta någon av följande personer:
Johan Rydberg, Cleantech Östergötland, e-post: johan.rydberg@cleantechostergotland.se, tfn: 0708-199780.
Caroline Beck-Friis, Vreta Kluster, e-post: caroline.beck-friis@vretakluster.se, tfn: 070-5781080.
Erik Gotborn, Region Östergötland, e-post: erik.gotborn@regionostergotland.se, tfn: 010 – 103 92 76.
Investering och etablering
Region Östergötland stöttar kommunerna i arbetet med framtagande av etableringsstrategier, där till exempel underlag och analyser kring bland annat befolkningsutveckling, pendling, industristruktur och tillgänglig verksamhetsmark kan tillhandahållas. Genom projektet Cirkulär kraftsamling kan även tematisk kunskap kring grön omställning erbjudas. Här kan du läsa mer om det arbetet.